Trendrapport inredning 2018

Vi tänker allt mer långsiktigt, hållbart och personligt när vi inreder hemma. Vi eftersträvar det avskalade och genomtänkta/välplanerade – men med ett avslappnat intryck. Vi mixar gärna det eleganta, moderna och strama med lite bohemiskt tänk.

Frågan om materialval är superviktig och vi föredrar återvinning framför miljömärkningar. Debatten om vad produkterna består av kommer bli hetare än hur de ser ut. Därmed väljer vi hellre att göra större investeringar än småinköp och vårdar våra favoritmöbler långsiktigt. T ex har trenden att köpa och ständigt byta ut mängder av växter nu övergått i en trend att sköta dem – att näst in till bli en växtnörd! Vi har också blivit bättre på att hitta en egen stil. Inreda med sånt vi gillar och lita på den egna känslan. Vi kommer se allt fler twistade varianter på designklassiker som t ex Dagg- och Pallo-vaserna i svart. Vi uppskattar det handgjorda, som gärna får vara så där oregelbundet perfekt och personligt! Flexibilitet och också en viktig trend. Bostadssituationen leder till att många bor på små ytor där flexibla multifunktionella lösningar är avgörande.

Dessa trender påverkar såklart hur vi färgsätter våra hem. Vi inreder hem att trivas i över tid och vill slippa måla om för att en kulör inte är trendig längre.

På uppdrag av Caparol sätter jag varje år samman en trendrapport med de influenser jag ser inför kommande år. Den berör inredningsstilar, kulörer och färgsättningar. Utifrån denna spaning stylar vi och fotograferar ett antal inspirerande bilder. Nedan följer moodboards med Caparols kulörer, inspirerande interiörbilder bilder samt de miljöbilder vi skapat med Caparols färger. Caparol äger rättigheterna till samtliga större inspirationsbilder. Bilder på moodboards är märkta med resp upphovsrättsinnehavare.

 

Den gröna trenden håller i sig i sin elegans och enkelhet. Allt från dimgrått, dimgrönt till svala skogsgröna nyanser – alla med svärta i sig för en rogivande miljö. Vi inreder med växter och djur i alla former, material och mönster. Adderar brända toner från gult till bruna kola-nyanser (tänk smör- och chokladkola!)

PiaK-trend18-moodboard-RootsPiaK.trend18-Caparol-3

Gråskalan som dominerat en längre tid går mot bruten vit, varmgrått, beige och jordnära nyanser. Enkelt och naturligt! Vackert till blonda rosa nyanser, mjukt brun-rosa och dovt mörkrött. Ljusa träslag och nästan-svarta inredningsdetaljer. Denna trend tar sin inspiration från mindfulness och vårt intresse för det hållbara. Enkelhet och minimalism är nyckelord!

PiaK-trend18-moodboard-HealingPiaK-trend18-Caparol-5

Rosa toner är fortfarande stort i inredningsvärlden, allt från ljusa pudriga eller skimrande nyanser till mörka brända toner med brunt, blått, grönt och senapsgult som accentfärger. Välj ton-i ton eller mixa kalla och varma nyanser, skimrande med matta ytor med keramisk känsla.

PiaK-trend18-moodboard-BalancePiaK-trend18-Caparol-2

Vi kommer se en hel del isblå, gråblå och blågröna nyanser i urbant eleganta hem. Det en vilsam och minimalistisk atmosfär. Förstärk den maskulina känslan genom blankt stål och svarta detaljer – eller mjuka upp med ljust trä och varmbeige textil. Toppad urban elegans, välplanerat och avskalat.PiaK-trend18-moodboard-Serene-newPiaK-Trend18-Caparol-4

Vi kommer se mycket av varma sandtoner och corall samt brända toner av terrakotta, kolabrunt och djuprött framöver. Mörkbruna träslag som teak – eller gamla möbler som fått nytt liv med brun färg!

PiaK-trend18-moodboard-NowPiaK-trend18-Caparol